Без присъди по делото за сблъсъка между русофили и русофоби в Бургас. Ето каква е причината

хулиган-5

Районният съд за пореден път не успя да излезе с решение по делото за сблъсъка между привърженици и противници на Русия, станал по време на шествието на рокерите „Вълците на Путин” през 2016 г. пред бензиностанция в Бургас. Причината е желанието на защитата на подсъдимите в съдебна зала да бъдат изслушани свидетели на инцидента, които не могат да бъдат открит и призовани.

Съдията предложи да бъдат прочетени показанията на търсените свидетели, дадени по време на досъдебното производство, но подсъдимите настояват те да се явят лично в залата. Това стана причина финалът на делото да бъде отложен за 11 май.

Днес в съда, подобно и на предишните заседания, имаше засилено присъствие на мъже в камуфлажни униформи. Те са представители на Воински съюз „Васил Левски”, от чиито редици са и подсъдимите – Стойчо Гергинчев, Светлозар Минов и Атанас Михов.

Тримата са обвинени за извършване на непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, а именно нанесли удари с ръце и крака в областта на главата и тялото на Иван Панчев и Иво Дошев. Стойчо Гергинчев употребил и електрошокова палка, като я опрял в сърдечната област на първия и в областта на шията на втория ищец. Помориецът Атанас Михов пък плюел по Панчев и с ръка изблъскал мобилен телефон от ръцете на Дошев, чийто дисплей се счупил при падането на земята.

Тримата са подсъдими и за това, че в съучастие като съизвършители, по хулигански подбуди, причинили телесни повреди на повече от едно лице.

Атанас Михов е привлечен като обвиняем и за това, че противозаконно повредил чужда движима вещ – мобилен телефон, като стойността на щетата е в размер на 600 лв.

Обвинените и техните колеги от съюза имат друга версия за случилото се. Според тях русофобите са ги провокирали и са нападнали жени от техните редици. Свидетели, призовани от подсъдимите, твърдят, че именно Гергинчев, Минов и Михов са ги защитили от украински и български противници на „Нощните вълци”.