След ужасяващото меле на АМ “Тракия”, което погуби мъж, жена и бебе: Кога се спира в аварийната лента?

am

„Спирането в аварийната лента се сигнализира със светлоотразителен триъгълник най-малко на 100 метра от автомобила или с включени аварийни светлини на колата”, коментира за „Здравей, Българият” Йонко Иванов от Асоциацията на преподавателите по авто-мото подготовка.

 Изказването му беше по повод катастрофата в аварийната лента на магистрала „Тракия”, която отне три човешки живота. Инцидентът стана в района на Ямбол. Около 2:30 през нощта. Мъж, жена и бебето й пътуват към София. Спират в аварийната лента край Ямбол и това се оказва фатално. Тримата пътували с кола под наем. И двете коли са с варненска регистрация. Шофьорът който блъска спрялата кола е около 60-годишен. Шофьорът, предизвикал катастрофата, е в шок. Настанен е в Сливенската болница. Има наранявания, но няма опасност за живота му.

„Аварийната лента на скоростен път е създадена само за спиране в аварийни ситуации. Доста често в България обаче тя се използва за други нужди”, добави Йонко Иванов от Асоциацията на преподавателите по авто-мото подготовка.

По думите му движението в аварийната лента било разрешено в Закона да движение по пътищата с промени от 2017 г., които важат в случай на техническа неизправност на автомобила или здравословен проблем на водача или някой от пасажерите.