Бургаският съд върна делото срещу Черната вдовица заради нарушения на прокуратурата

Веселина Гинева-4

Бургаският окръжен съд върна на прокуратурата делото срещу Веселина Гинева, обвинена в убийството на мъжа си и заради това получила прозвището Черната вдовица. Причината са сериозни процесуални нарушения в обвнителния акт, допуснати от държавното обвинение.

Според съдия Георги Пепеляшев има неясноти относно датата на убийството, продължителността на това колко време Гинева е криела смъртта на съпруга си и липсва описание с какви конкретни действия, според прокуратурата, обвиняемата е възбудила и поддържала заблуждение у служителката на НОИ, за да получава пенсията на мъжа си.

Сега прокуратурата трябва да изчисти детайлите по обвинителния акт и да го внесе наново в съда.

Самата подсъдима беше доста мълчалива, като в съдебната зала пророни само, че няма какво да каже. Защитата ѝ поиска да бъде пусната под домашен арест, но съдът отхвърли това желание.

60-годишната бивша учителка е обвинена в три престъпления. Първото е за това, че държала заключен мъжа си Димитър Миразчиев в нейния дом в бургаския комплекс „Лазур“, като деянието е извършено по начин опасен за здравето на пострадалия (той бил поразен от инсулт и не можел да се освободи сам). Второто е, че с користна цел и по особено мъчителен начин предумишлено умъртвила Миразчиев, като системно не му е давала достатъчно количество храна, вода и необходимите за заболяването му лекарства, лишила го е от необходимата квалифицирана медицинска помощ и грижи в болнични условия, вследствие на което е настъпила смъртта му.

Веселина Гинева е подсъдима и за това, че в продължение на 2 години вземала пенсията на Миразчиев, заблуждавайки служител на НОИ – Бургас, че съпругът ѝ, с когото се били развели, но после тя продължила да се грижи да него, е жив. В резултат на измамата от осигурителния институт са изплатили на Гинева общо 21 140 лева.

След като е починал, трупът на Димитър Миразчиев е изхвърлен в парк „Езеро“, като на 26 февруари 2015 г. са открити черепът и костите му. Първоначално се е смятало, че останките са на клошар и вероятно всичко е щяло да приключи без никакви последствия.

Самата Веселина обаче имала неблагоразумието да се похвали на своя приятелка, че още получава пенсията на отдавна починалия си съпруг. Разговорът бил дочут случайно от трети човек, който подал анонимен сигнал в полицията. Криминалисти започват проверка и така разплитат случая, след като направената ДНК експертиза показва, че намерените кости са на Димитър Миразчиев.