Спецчасти нахлуха в бургаско училище, взривиха раница (СНИМКИ)

бомба

Екипи от специализирания отряд за борба с тероризма нахлуха в ОУ „Георги Бенковски“ в комплекс „Зорница“. Те участваха в учение по обезвреждане на сомоделно взривно устройство в сградата на учебното заведение.

„Бомбата“ бе заложена в ученическа раница, която бе изкарана пред училището от облечен в специален защитен костюм сапьор. Последва контролирана експлозия, която сигурно стресна всички жители на съседните блокове и предизвика бурни аплодисменти от възпитаниците на школото, които с интерес наблюдаваха антитерористичните действия на безопасно разстояние.

Удивителни възклицания предизвикаха и спецчасти с автомати, маски и кучета, които влязоха в училището веднага след взрива. Както е по сценарий, те извършиха повторна проверка на цялата сграда за наличието на други съмнителни предмети.

„Целта на тренировката е да се изпробва общата реакция на всички институции при получаване на сигнал за поставен съмнителен багаж в случая в учебно заведение. Аз лично съм много доволен от бързата организация, която беше създаден от страна на педагогическия персонал. Подабна организация на евакуиране на децата се създава и при пожар, така че тази тренировка е изключително полезна“ – заяви директорът на Областната дирекция на МВР ст. комисар Калоян Калоянов.

В занятието по противодействие на тероризма се включиха представители на различни звена от вътрешното ведомство, Единния европейски телефон за спешни повиквания 112, Отдел „Управление при кризи и охрана масови мероприятия“ на Община Бургас и др. По време на тренировката не се допускаше движение и паркиране по улицата, преминаваща покрай двора на училището в отсечката от Майчин дом до бл. 75 в „Зорница“. Там бяха само автомобилите на пожарната и Центъра за спешна медицинска помощ.