Шахматистка от клуб „Бургас-64“ стана двукратен шампион на България

Нургюл Салимова

Блестящ успех на Държавното първенство – индивидуално за девойки и юноши, постигна шахматистката на клуб „Бургас-64“ Нургюл Салимова, съобщиха от спортния отдел на Общината. Възпитаничката на треньора Живко Желев триумфира с две шампионски титли.

Нургюл стана безапелационна победителка при девойките до 16 години в класическия шах, с което доби право за участие в предстоящите световни и европейски първенства. Доказателство за безспорната ѝ доминация е активът от 6 точки от 6 възможни.

Втората титла дойде по ускорен шах и блиц, и в то в конкуренцията на юношите до 16 години. Нургюл Салимова спечели 6,5 точки от 7 партии и доказа, че е един от най-големите таланти в родния шахмат.

“Вървим отлично, надяваме се за предстоящите големи и авторитетни състезания в чужбина да набавим необходимите средства”, заяви треньорът на шампионката Живко Жеков.

Ефим Кан също от “Бургас-64” е носител на бронзов медал за момчета до 14 години. Деница Петкова при момичетата до 18 години се класира в призовата шестица.