Бургаски акробати спечелиха квота за младежките олимпийски игри в Буенос Айрес

акробати

Бургаската смесена двойка по акробатика Мариела Костадинов и Панайот Димитров спечели квота за летните младежки олимпийски игри в Буенос Айрес, съобщиха от Общината. Те придобиха това право като финалистите на Световното състезание по акробатика за възрастовите групи, което завърши преди ден в Антверпен (Белгия). Костадинова и Димитров влязоха във финала с 4-ти резултат след квалификациите и заеха 4-то място в крайното класиране.

В Световното състезание са участвали 24 вида от цял свят, като до финала са достигнали състезателите на 8 държави – Казахстан, Русия, Португалия, България, Беларус, Украйна, Израел и Великобритания. След години затишие, българска смесена двойка отново влезе категорично в световния елит.

Мариела Костадинова и Панайот Димитров са състезатели на Клуб по спортна акробатика Бургас. С тях работят личният им треньор Гергана Денева, световен шампион за младежи и вицеевропейски шампион за жени, националният треньор Драгомир Драганов и хореографът Диана Колева. Бургаската акробатична школа има категоричен принос за българските успехи на световни и европейски първенства. Нейният създател и дългогодишен старши треньор е Радослав Александров, създал легендарни акробатични видове – абсолютни световни и европейски шампиони.

Спортът акробатика, с вида „смесени двойки“, вече е в програмата на Младежките олимпийски игри. За първи път тази година, на третите летни младежки олимпийски игри в Буенос Айрес (Аржентина) от 11 до 23 септември, в този спорт ще бъдат излъчени олимпийски шампиони за младежи.