Евреи издигнаха мемориал на благодарността в Бургас (СНИМКИ)

алеф-3

Мемориал на признателността бе открит в Бургас. Той се намира в градинката пред Общината и е изграден от потомци на евреи, спасени преди 75 години от гибел в нацистките лагери на смъртта.

Мемориалният знак е посветен на всички граждани на морския град, които с риск за себе си и семействата си са се противопоставили на директивата за депортацията на евреите от Царство България и са спрели потеглянето на готовите ешалони. Паметникът е построен изцяло с дарения. Неговото създаване беше предшествано от обществено обсъждане, гласувано от Общинския съвет и съгласувано с Министерството на културата.

Паметният знак беше открит с тържествена церемония с участието на посланика на Държавата Израел у нас г-жа Ирит Лилиан, председателя на Организация на евреите в България „Шалом” Максим Бенвенисти, представители на посолствата на Израел и Русия и др. Специално за случая пристигна и Сливенският митрополит Иоаникий.

Събитието отдава почит към спасителите, но и към паметта на 11 343 евреи от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пирот, които невинни са били депортирани и унищожени. На церемонията присъстваха наследници на доблестни българи, защитили своите съграждани евреи. Най-изтъкнатите са били изявеният писател и интелектуалец, бивш депутат – Петко Росен, кметът на Бургас през 1943 г. д-р Дянко Пръвчев, индустриалците Любомир Зурков, Петър Велчев и др.

Покритието на паметника бе свалено от бургаския кмет Димитър Николов и председателя на еврейския център „Алеф“ Алберта Алкалай.

„Изграждането на паметния знак е пореден етап от политиката на „Алеф” за осъществяване на приемственост между история, съвременност и бъдеще, както и популяризиране общите ценности и добродетели между българи и евреи”, сподели Алкалай.

Събитията, организирани от център „Алеф“ и посветени на 75-годишнината от спасяването на евреите, продължи с уникална фотоизложба на израелското посолство в България. Тя носи името „Отвъд дълга” и  разказва за делото на 36 дипломати от 21 държави, спасили стотици евреи от депортация в лагерите на смъртта и обявени от музея “Яд Вашем” в Ерусалим за “Праведници на света”. Експозицията беше открита в 18 часа в Морското казино.

По същото време и място беше представена и книгата „75 години – Незабравените лица на спасението”, издание на организацията на евреите в България „Шалом“, която е събрала имената на българи с най-важен принос за спасяването на българските евреи. Една енциклопедия на доброто. В нея фигурират имената на някои от най-изтъкнатите спасители от Бургас.