Внимание! Затварят улица в „Зорница“ заради антитерористична тренировка

specaction1

Симулативна тренировка на учениците и персонала от основно училище „Георги Бенковски” в к-с „Зорница” по сценарий за получен сигнал за открито самоделно взривно устройство в сградата на учебното заведение ще се проведе утре – 12 април от 12.00 ч., съобщиха от полицията. По време на нея няма да се допуска движение и паркиране по улицата, преминаваща покрай двора на училището в отсечката от Майчин дом до бл. 75 в „Зорница“, освен за автомобилите на пожарната и Център за спешна медицинска помощ.

В занятието по противодействие на тероризма ще се включат представители на различни звена от вътрешното ведомство, Единен европейски телефон за спешни повиквания 112, Отдел „Управление при кризи и охрана масови мероприятия“ на Община Бургас и др.

По предварителния сценарий охранителят на учебното заведение установява, че във фоайето на училището има раница, съдържаща съмнителен предмет (вероятно самоделно взривно устройство). Той незабавно уведомява директора на училището, в което към момента се провеждат учебни занятия с ученици от 1 до 7 клас.

Директорът своевременно подава сигнал на тел. 112, като се задейства „Плана за сигурност“ на учебното заведение. Разпорежда се незабавна евакуация на учениците, педагогически персонал, помощния персонал и всички лица, които към момента се намират в сградата.

На място пристигат полицейски екипи, които отцепват района на училището и създават КПП за недопускане преминаването на МПС и граждани, което би застрашило тяхната сигурност. Съдействат на персонала при евакуацията на намиращите се в сградата лица.

Извършва се цялостна проверка на сградата от персонала на учебното заведение за наличието на останали лица, които не са били евакуирани. В същото време в организирания временен медицински пункт се оказва долекарска помощ на евентуално пострадали при евакуацията.

Екипи от специализирания отряд за борба с тероризма пристигат за обезвреждане на взривното устройство. След като тава бъде направено, служители на Сектор „Специализирани полицейски сили“ извършват повторна проверка на цялата за наличието на други съмнителни предмети и евентуално наличие на друго.

От полицията призовават гражданите да не изпадат в паника и стрес – всичко ще е само тренировка.