Скафандърът на космонавта Александър Александров пристига за първи път в Бургас

Скафандърът на Александър Александров

По повод Деня на авиацията и космонавтиката – 12 април, за първи път в Бургас пристига оригиналният скафандър на Александър Александров. Той ще може да бъде видян в залата на Историческия музей на ул. „Лермонтов“ 31, съобщиха от Общината.

Александров е вторият български космонавт, летял е на борда на съветския космически кораб “Съюз ТМ -5” заедно с командира на полета Анатолий Яковлевич Соловьов и бординженера – Виктор Савиних. Мисията им продължава от 7-и до 17-и юни 1988 година.

Скафандърът днес е част от фонда на Историческия музей в град Омуртаг – родно място на космонавта.

Александър Александров е роден на 1 декември 1951 г. През 1977 г. e избран за космонавт във втората група от програмата Интеркосмос. На 1 март 1978 г. пристига в Центъра за подготовка на космонавти. Подготвя се за космическия полет през 1979 г., при който е дубльор на първия български космонавт Георги Иванов. Девет години по-късно – през юни 1988 г., Александров става вторият българин, излетял в Космоса.

Официалното откриване на сбирката “Българска космическа слава” ще се състои в 16:00 часа утре, четвъртък, в Историческата експозиция на РИМ-Бургас, специални гости ще бъдат ръководителите на Община Омуртаг.

Любопитният експонат ще остане в Бургас до 1 юни.