Държавата предоставя на концесия за 10 години плажове в Ахтопол и Китен

Китен-юг

Правителството стартира процедури за предоставяне на концесия на нови четири морски плажа. Два от тях са на Северното Черноморие – „Св. св. Константин и Елена – юг“ и „Ривиера“ на Златни пясъци, а другите два са в Бургаска област – „Ахтопол север – източна зона“ в община Царево и „Китен – юг“ в община Приморско. Предлага се срокът на първите две концесии да е 15 години, а на вторите две – 10.

Размерът на минималното годишно концесионно заплащане на плаж „Св. св. Константин и Елена – юг“ е 78 662 лева без ДДС, на плаж „Ахтопол север – източна зона“ – 30 775 лева без ДДС, на плаж „Ривиера“ – 257 959 лева без ДДС, и на плаж „Китен-юг“ – 119 499 лева без ДДС. Размерите са определени съгласно приетата от Министерския съвет Методика за определяне минималния размер на концесионното плащане за морски плажове.

С процедурите се цели обезопасяване на морските плажове и предоставяне на услуги от обществен интерес за срока на концесията. Процедурата се провежда по реда на Закона устройството на Черноморското крайбрежие, като концесионерите ще бъдат определени чрез конкурс, организиран от министъра на туризма и проведен от комисия, назначена от министър-председателя.

Припомняме, че миналия месец държавата определи концесионери на 4 плажа по Южното Черноморие за 15-годишен срок. За концесионер на плаж „Несебър-юг“ бе избрана фирмата “Ауто фактор”, на “Слънчев бряг-север” – компанията “Голден сендс бийч”, за концесионер на морския плаж „Росенец-север“ в община Бургас бе определен „Хермес Солар“, а на плаж „Св. Влас – болницата“ – дружеството „Тера Тур Сервиз“.