Правосъдният министър Цецка Цачева с много важни разкрития за Желяз Андреев и искането за екстрадирането му в САЩ!

Цецка Цачева

Не трябва да предпоставяме нещата по случая с искането за екстрадиране на 29-годишния мъж, случаят е в много ранна фаза.

Това каза пред БНР министърът на правосъдието Цецка Цачева по повод задържането на Желяз Андреев по искане на властите в САЩ, които го издирват по разследване за нарушаване на ембаргото, наложено на Сирия от Вашингтон.

На този етап няма възможност за отношение и реакция от страна на Министерство на правосъдието. Ние сме информирани, но с оглед процедурите съдът е този, който трябва да се произнесе, каза Цачева. Тя посочи, че по силата на договора за екстрадиция между България и САЩ в рамките на 60 дни ще възникне задължението да се осъществи тази екстрадиция. На този етап конкретните факти по случая би трябвало да са предоставени изцяло на прокуратурата и българският съд ще е този, който ще прецени за съответствието им, коментира министърът на правосъдието. Цачева допълни, че когато има повече факти, тогава трябва да се коментира.

Министърът обърна внимание, че не трябва да се забравя, че върховенството на закона и правото е основен принцип.

По отношение на проблемите в месата за изтърпяване на наказанията, Цачева заяви, че в актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система се включва и системата за изпълнение на наказанията.

Действително, оказа се, че в тази част от актуализираната стратегия е необходимо да се извърши много работа, коментира Цачева и обясни, че там проблемите са натрупани с години. По думите й тези проблеми не са само в недофинансирането на системата. Според нея недофинансирането е факт и трябва занапред да бъде изпреварващо осигурено. Цачева отчете, че е необходима и по-добра организация в затворите.