Вой на пожарни разбуди „Славейков“ – оттренираха как се гаси горящ мол (СНИМКИ)

мол-8

Вой от сирени на пожарни автомобили разбуди тази сутрин жителите на бургаския комплекс „Славейков“. Огнеборците бяха вдигнати на крак от сигнал за пожар в мол „Галерия“. За щастие, това не беше истинска ситуация, а пожаро-тактическо учение, имащо за цел да се оттренира действие при евентуален пожар, подобен на тези в двата руски мола – в Кемерово и Москва, при които загинаха хора.

Учението представляваше пожар в заведение, разположено в атриума на мола, което изисква евакуация на хора и гасене на огнените пламъци. В тренировката се включиха три структури на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението (Първа и Втора Районни противопожарни служби – Бургас и служители от сектор „Специализирани оперативни дейности“) с четири автомобила.

Противопожарните екипи използваха различни маршрути, като най-бързият стигна до мола за 5 минути, а последният – на 9-ата минута. По този начин бе направен извод кой е най-бързият маршрут, който да се използва при реална ситуация. Може би най-прекият път до търговския център обаче не можа да се провери заради ремонта на ул. „Янко Комитов“, който се извършва до новия басейн. Заради затварянето на участъка се наложи единият екип да обиколи по ул. „Стефан Стамболов“ и пред кръговото при хотел „Мираж“, което е удължило доста неговия път.

Директорът на бургаската пожарна комисар Васил Василев изрази задоволство от проведеното учение. Противопожарните системи на мола работят нормално, персоналът се грижи за тяхната поддръжка, отчете той.

Още снимки от събитието вижте в нашата Галерия