БРТК: До 10 % по-скъпа нощувка очаква туристите в Бургаско през лято 2018

turisti v Sl.briag

Средната цена на нощувките в Бургаска област това лято ще бъде от 5 до 10 % по-висока спрямо 2017 г. Това прогнозират от Бургаската регионална туристическа камара (БРТК).

Засега записванията за сезона вървят силно в тон с очакванията на бранша. Прави впечатление, че доста хотелиери в Бургаско са ограничили ранните записвания с големи отстъпки, чрез които си осигуряваха 63 % заетост чрез ниски цени.

Повишението беше неизбежно поради ръста на заплатите и електроенергията, но е факт, че най-големите конкуренти на България се върнаха на сцената. Турция е предплатила между 600 000 и 1 000 000 самолетни седалки. Увеличиха се чартърните полети до Египет и Тунис.

От проведените международни туристически изложения в Лондон, Истанбул, Варшава, Братислава, Прага, Белград, Будапеща, Берлин, Москва и направения анализ е видно, че за 2018 г. в дестинация Южно Черноморско крайбрежие се очаква ръст между 3 и 4 %.

Според БРТК привличането на нискотарифни авиокомпании би довело до увеличаване на туристопотока, но това ще бъдат индивидуални туристи, които се нуждаят от информация, внимание, обслужване – всеки със своите специфични изисквания и очаквания като националности.

Припомняме, че на 27 март нискотарифната авиокомпания Ryanair откри своя база на бургаското летище и вече извършва полети от и до 11 нови дестинации в шест държави. Очаква се Ryanair да обслужва 250 хил. пътници на година на аеропорта край Сарафово.