Извънредно! Вълчев захапа шефка от МОН за нагла постъпка! Вижте какъв конфликт е предизвикала…

Красимир-Вълчев

Министърът на образованието Красимир Вълчев се ангажира да провери информацията на сливенската медия Канал 6, според която всички обучения на учители от училища и детски градини в Сливенска област от 2010 г. насам се провеждат от две фирми, свързани с евентуален роднина на началничка в МОН. Ако това се окаже вярно, би било скандален конфликт на интереси.

Фирмите са Европейски Център за Устойчиво Развитие в Образованието и Център за обучение на педагогическите специалисти. И в двете участва лицето Звездомир Златев, за когото се твърди, че е син на шефката на Центъра за обучение на педагогическите специалисти в МОН Лиляна Друмева, която оглавява и Съюза на репресираните.

Според разкритието на Канал 6  Друмева е много близка с шефката на Регионалното управление по образованието в Сливен Бисерка Михалева, която пък наскоро се прочу с опита си да закрива и слива елитни училища в града.

“Злите езици твърдят, че Звездомир Златев и Лиляна Друмева са майка и син. Златев участва активно в няколко частни фирми- Европейски Център за Устойчиво Развитие в Образованието, Център за обучение на педагогическите специалисти и З КОНСУЛТИНГ ЕООД. На първите две фирми управител е Томислава Кирилова, за която се говори, че живее със Златев на семейни начала”, съобщи сливенската медия. По нейни данни до момента за обучението са отишли 160 хил. лв.от парите в бюджета за просвета в Сливен.

Преди месец от БСП поискаха оставката на Друмева заради друг конфликт на интереси – участието й в написването на програмата по история за 10 клас и поста й начело на Съюза на репресираните. Като аргумент бе изтъкнат и фактът, че тя е в следпенсионна възраст.

Тогава социалистите припомниха, че Друмева е била изгонена след учителски протести преди 25 г. от Шумен, където е била шеф на регионалния инспекторат на МОН.

В началото на седмицата дамата бе активен участник и в кръглата маса в НС по темата за бъдещето на Комисията по досиетата. Именно тя първа поиска оставката на Валери Жаблянов заради репликата за неизбежния Народен съд.