Големият Васил Михайлов отбелязва 80-годишнината си със спектакъл в Бургас

Васил Михайлов

Големият български артист Васил Михайлов ще отбележи 80-годишнината си със спектакъл и на бургаска сцена. Актьорът, който стана част от своето време, оставяйки трайни следи в паметта на цели поколения българи, ще гостува с пиесата „Завещанието на целомъдрения женкар”. Събитието е на 17 април от 19 часа в залата на Дома на нефтохимика (НХК).

Зрителите го помнят като Сюлейман Ага, Стефан Стамболов, Хан Кубрат, Хан Крум, Манол Кехая, Дантон както и в още много, много роли сред които ханове, царе, крале… Играл е полковник, генерал, държавник, политик, кмет, старшина, френски революционер, турски ага, боцман, артилерист, лесничей, поп, хирург… Но като емблема в неговия творчески път винаги остава главна му роля в 12-серийния телевизионен филм „Капитан Петко войвода“.

Мащабите на въздействие на героите му – в театъра и киното, завладяващата му осанка, неповторимият му глас и поразяващата достоверност на образите, в които се превъплъщава през годините, остават запазена марка на Васил Михайлов.

„Улиците опустяваха, животът замираше, когато по телевизията се излъчваше поредна серия на „Капитан Петко войвода” – разказва актьорът.

В постановката „Завещанието на целомъдрения женкар” Васил Михайлов се превъплъщава в Дон Жуан. Партньори на неговата професионална класа са звездите на Театър „ Българска армия” Леонид Йовчев, Гергана Данданова и Тигран Торосян.

„Завещанието на целомъдрения женкар” преобръща представата за това кой е Дон Жуан. Пиесата, наситена с изключителен емоционален заряд, разказва история за любовта на един мъж към неизживения живот и страховете от предстоящото му пътуване към отсрещната страна. Героят разкрива най-голямата си тайна, белязала целия му житейски път. Илюзията, градена векове наред бива разбита, за да се роди една напълно нова, коренно различна представа за образа на Дон Жуан. Той отваря душата си, за да унищожи досегашното възприятие за прелъстителя на женски сърца.

До болка откровен, Васил Михайлов, въплътен в ролята на Дон Жуан, се разкрива пред публиката. „Завещанието на целомъдрения женкар” е от тези постановки, които те оставят без думи. Една вечер в театъра с една история, захранена от един вековен мит…