2307 км разделят странджанското село Бръшлян от Париж. А знаете ли колко е разстоянието до Ню Йорк и Токио?

бръшлян

Точно 2307 километра е разстоянието между малкотърновското село Бръшлян и френската столица Париж. Това сочи поставена табела край близкия параклис „Св. Пантелеймон“. На нея са посочени и километрите до Токио и Ню Йорк – 9741 км разделят странджанското село от японската столица, а големият американски град се намира на 8147 км.

Любопитно е, че между пътепоказателите на тези световни градове е поставен и този на Дуженково – едно от колибарските селища в Странджа. 7 километра го делят от Бръшлян.

Село Бръшлян се намира на 14 км северозападно от Малко Търново и на 4 км от границата с Турция. Името му до 1934 година е Сърмашик и е увековечено в химна на Странджа планина — песента „Ясен месец веч изгрява“. Бръшлян се намира в границите на Природен парк „Странджа“, а землището на селото граничи с резервата Витаново, долината на река Велека и пъстървовия рибарник на река Катун.

Сърмашик възниква през 17 век, а през 19 век е голям животновъден център. През селото е преминавал и Васил Левски, като къщата, в която е нощувал, е запазена и днес.

Сърмашик е присъединено към България през 1913 година след Балканската война. От средата на 20-ти век голяма част от жителите на селото се изселват към Малко Търново, а по-късно и към Бургас. От 650 души през 1926 година, днес населението е намаляло на около 50 души. Много от днешните жители на Малко Търново са от Бръшлян — наричат ги „сърмашичани“ по старото име на селото.

От 1982 г. цялото село Бръшлян е архитектурен и исторически резерват, като в него са запазени автентични къщи, характерни за странджанската архитектура от 18-19 век. 76 къщи са архитектурни паметници на културата, 9 от тях — с национално значение. Смята се, че най-старата къща в селото е строена през 17-ти век.

С усилията на местното Дружество за защита на природното и историческо наследство „Бръшлян“ и кметството са реставрирани килийното училище (функционирало през 1871-1877 г.), параклисите „Св. Пантелеймон“, „Св. Петка“ и „Св. Лефтера“, камбанарията на църквата „Св. Димитър“ (края на 17-ти век) и е организирана етнографска сбирка и музей на открито на традиционното земеделие. На няколко километра от селото има следи от долмени и тракийски светилища.

Параклисът „Свети Пантелеймон“ се намира на километър от селото, покрай дол Раздол. Изцяло възстановен е от местното сдружение Бръшлян през 1996 г. В непосредствена близост до параклиса е изграден кът за отдих, обграден от вековни дървета. Местно сдружение посреща организирани групи туристи край параклиса през лятото.

Бръшлян е родно село на две популярни личности – народния певец Сава Попсавов и юриста и политик, главния прокурор Васил Мръчков.

Всяка година в началото на август в Бръшлян се провежда селският събор, който продължава два дни. Идват гости от цялата страна, играят се хора, организират се борби.