Още 2 млн. лв. са нужни за довършване на ремонта на храм „Св. св. Кирил и Методий“

hrama2_f

Около два милиона лева са необходими за цялостното завършване на ремонта на централния бургаски храм „Св. св. Кирил и Методий“. Това каза председателят на църковното настоятелство на светата обител отец Петър по Радио Бургас.

Два от общо десетте прозореца, които ще бъдат изцяло обновени, вече са готови. Те се изработват по канона – така, както са правени в по-стари времена.

Предстои да бъде извършена реставрация на камъка отвън, защото постоянно падат парчета от фасадата. На по-следващ етап ще бъдат правени и стенописите. За това са необходими над 900 хил. лв., коментира отец Иван. Той се надява да се намери финансиране поне за фасадата на църквата, защото тя е най-зле и трябва да се стабилизира.

Храм „Св. св. Кирил и Методий“ отвори отново врати за празника на Бургас преди две години, след като претърпя дълъг, сложен и доста скъп ремонт. Църквата се беше напукала при строежа на подземния паркинг на едноименния площад и реална беше опасността да се срути. В момента сградата е укрепена външно и вътрешно, но за да върне предишния си блясък, има още много работа за вършене.