Докато събират подписи срещу „Зелената зона“ в Бургас, боята ѝ вече съхне (СНИМКИ)

зелена-околовръстна

Част от „Зелената зона“ в Бургас е начертана и боята вече съхне. Паркоместата по ул. „24-ти черноморски пехотен полк“ до Северния плаж са оградени в зелено. Поставена е и табела, указваща новата платена зона, която засега е покрита с черен найлон. Той ще бъде махнат в началото на месец май, когато започва платеното паркиране на автомобили.

„Зелената зона“ се въведе с решение на местния парламент от декември миналата година. Тя ще обхваща две подзони. „Зелена – 1“ е заключена между ул. „Георги Баев“, ул. „Поморие“, ул. „Велико Търново“, ул. „24-ти черноморски пехотен полк“ и ул. „Адам Мицкевич“. „Зелена – 2“ е с граници ул. „24-ти черноморски пехотен полк“ от ул. „Велико Търново“ до ул. „Поморийска“ включително, както и паркингът на Северния плаж.

Районите с платено паркиране ще функционират от началото на май до края на септември. За разлика от „Синята“ „Зелената зона“ ще функционира и през уикенда. В делнични дни sms-и ще се пускат от 11:00 до 22:00 часа, а през почивните дни – от 09:00 до 22:00 часа.

В момента на няколко места в Бургас се събират подписи срещу новата платена зона. Според основния организатор на инициативата Живко Табаков – председател на Комисията по туризъм в Общинския съвет, функционирането на „Зелена зона” през уикендите е предпоставка за неравнопоставеност между бизнеса на плаж „Север” и „Атанасовска коса” с този на Централния, където в събота и неделя „Синя зона” не се заплаща. Оскъпяването на престоя на бургазлии и туристи на плажовете „Север” и „Атанасовска коса” ще постави концесионери и бизнес в по-неизгодна позиция, тъй като хората ще предпочетат да отидат там, където не се заплаща, смята Табаков.