Бургаските църкви се изпълниха с желаещи да минат под Плащеницата (СНИМКИ)

разпети-11

Хиляди граждани и гости на Бургас се отправиха към църквите на Разпети петък с желание да изпълнят традиционния за този ден ритуал с минаването под Плащеницата. Малки и големи се наредиха от сутринта на опашки пред църковните храмове в морския град, изчаквайки чинно реда си.

Особено дълги опашки имаше пред храмовете „Св. св. Кирил и Методий“, „Света Богородица“ и „Свети Иван Рилски“ в централната част. Не бяха малко и хората пред храм „Свети Атанасий“ в комплекс „Изгрев“.

Пред входа на централния храм на едноименния площад, носещ имената на братята Кирил и Методий“, посетителите бяха изненадани от наредени огромни яйца с различен цвят. Те са една от основните характеристики на християнските празници, защото напомнят за възкресението на Христос.

Според преданието Мария Магдалена поднесла яйца на император Тиберий и му казала за възкръсването на Христос, а императорът казал, че това е невъзможно и ако е така, яйцето от кокошка, което държи трябва да стане червено, и то станало. Затова червеният цвят за великденските яйца е и основен.