Бившият главен секретар на МВР Николай Радулов с шокиращи разкрития за затворите и надзирателите в България!

Николай Радулов

Случилото се се очаква много отдавна. Това каза бившият главен секретар на МВР Николай Радулов пред Novini.bg по повод вчерашното бягство на двама опасни престъпници с присъди за убийства – Владимир Пелов и Радослав Колев. Припомняме, че затворниците избягаха въоръжени през централния вход на затвора.

Няма и месец, откакто протестираха служителите на охраната на затворите и една от причините за протеста беше, че те чисто физически не отговарят на необходимия минимум за охрана на затворите. Налага се затворите да съществуват на самоуправление – има трима-четирима полицаи, но те не стигат за охрана по този екстензивен подход. При нас затворите са много стари, няма модерни системи за откключване и заключване и се налага всичко това да бъде извършвано с живи хора, а тези служители не стигат. Това е един много сериозен кадрови проблем – недокомплектът. Тогава тези хора предупредиха, че затворниците не са охранявани сигурно и има възможност за такива инциденти. Чисто чудо е, това бягство не е станало по-рано, макар че през последните години имаше и други бягства от затвори, отново имаше проблеми с охраната. По начина, по който сега се охраняват затворите и при щатния недокомплект е абсолютно сигурно, че такива инциденти ще има отново и отново, заяви Радулов.

Обществена тайна е, че след като съществуват на самоуправление, има затворници авторитети, които са начело на това управление, нещо като кметове. Те издават разпореждания, които се изпълняват от всички, има вътрешна търговия, в затвора можеш да си набавиш каквото желаеш, стига да имаш достатъчно средства – търговията с наркотици и със SIM карти върви в пълен обем и няма никакъв проблем да се вкара в затвора каквото и да било. Така че не ме учудва, че са имали оръжие. Ако не се промени организацията и не се назначат достатъчно хора за охрана на затворите, те да се реконструират, да се построят нови, такива инциденти ще продължават, категоричен е бившият главен секретар на МВР.

В крайна сметка на входа и изхода стоят полицаите – не си мисля, че е възможно целият този процес на нелегална търговия в затвора, може да стане без хората, които охраняват. Напълно е възможно, тъй като системата на затворите е доста стара, те са полуразрушени, много е възможно да има и места, през които могат да се предават вещи от ръка на ръка и без учадстието на служителите от охраната. Но че служителите са напълно наясно какво става вътре в затворите, но са безсилни да попречат, е 100% сигурно, посочи експертът.

По думите му още преди месец хора от охраната са споделялил, че въпросните двама затворници се готвят за бягство, но не са взети никакви мерки. Колкото повече време минава от бягството, толкова повече шансът те да бъдат заловени е по-малък. Мина и достатъчно време тези хора вече да са минали границата. Чисто физически имат такава възможност. Както твърдим, че границата ни е непробиваема, сръбските власти периодично ни връщат някой заловен от тях – но не всички залавят, заяви Радулов.

Прогнозата ми не е никак оптимистична. Ако не се отделят необходимите средства и системата не се промени коренно – от екстензивна, с много хора, в интензивна, със съвременни охранителни техники, с централна зала на управление, всичко да се отваря и затваря дистанционно, така че да може дори при малък брой охраняващи да се спазят всички стандарти за затворническо дело, ще продължат тези бягства. Тези, които са в затвора, не са избягали, не защото са пазени, а защото не желаят, каза още Николай Радулов.