Девойките на ватерполния „Черноморец” станаха вицешампионки

Черноморец водна топка девойки

Първо отличие за сезон 2017/2018 извоюва отборът девойки до 17 години на “Черноморец”. Водените от старши треньора Петър Йонов момичета, които миналия сезон се окичиха с бронзовите медали, сега се изкачиха стъпало по-нагоре и станаха носителки на вицешампионската титла от държавното първенство за тази възраст.

Златото за втори пореден сезон спечели домакинът “Ботев 2000” (Враца), бронзът остана за столичния “Локомотив НН”, а последното място във финалната четворка зае тимът на “Арда” (Кърджали). В крайното класиране на пета позиция е “КПС Варна”, шести – ЦСКА.

Комплектът сребърни медали “Черноморец” спечели след победи над “Локомотив НН” с 9:5 и “Арда” с 12:3. В директния сблъсък за златото бургаските ватерполистки отстъпиха пред шампиона “Ботев 2000” със 7:12 (1:2, 2:4, 1:4, 3:2).

С индивидуална награда за “Най-добър защитник в първенството” бе отличена проектонационалката Росица Желязкова, която заедно с още три нейни съотборнички от “Черноморец” са включени в разширения отбор на България за Европейското първенство по водна топка за девойки до 19 г. в Мадейра (9-16 септември). Това са 16-годишната Румяна Евстатиева, 14- годишната вратарка Александра Ненова и 13-годишните Росица Желязкова и Стела Димитрова. Всички те са част и от женския отбор на “Черноморец”, който продължава с участията си.

На бургаските ватерполистки предстои да играят във финала от държавното първенство – жени и в турнира за Купа България – жени. Най-близкото предизвикателство е участието на “Черноморец” в силния турнир в Измир. В миналогодишното издание на “Rotary International Waterpolo Cup” момичетата на Петър Йонов спечелиха купа и медали. В третото си участие в надпреварата нашите девойки ще играят срещу жените на два турски и два гръцки отбора, сред които е “Олимпиакос”.

Вицешампионският състав на “Черноморец”: Румяна Евстатиева, Цвета Петрова, Александра Радулова, Никол Германова, Галина Желева, Александра Ненова, Гюлшен Исмаил, Стела Димитрова, Росица Желязкова, Дария Ходакиевска.