Превръщат военно стрелбище край Банево в писта за Формула 3 и мотоциклетизъм

писта Банево

Бивше военно стрелбище край бургаския квартал „Банево“ може да се превърне в състезателна автомобилна писта. Това ще стане факт, ако бъде одобрен идейният проект на Радко Петров от автомобилен спортен клуб “Вромос – Жакен”. Той е изпратил предложението си за разглеждане и одобрение от Общинския съвет в Бургас.

„International Raceway of Burgas“ e проект за изграждане на мултифункционален обект, предназначен за провеждане на различни автомобилни и мотоциклетни състезания, обучение на кандидат шофьори, подготовка на автомобилни и мотоциклетни състезатели, обучение на спортни съдии за нуждите на автомобилния спорт, разработване и внедряване на високи технологии в моторните спортове, провеждане на различни тестове в безопасна среда, повишаване културата на шофьорите, обучение и презентация на деца и ученици в „безопасността на движението“, превенция срещу войната по пътищата.

При осъществяване на всички стъпки от проекта съоръжението ще може да бъде домакин на много и различен вид състезания като Формула 3, туринг, ендуранс, тайм атак, мотоциклетизъм, драг, дрифт, раликрос, състезания с електрически автомобили, картинг и др.

Харесаният за пистата терен край Банево е с площ от 1 541 614 м2, собственост на Министерството на отбраната. Местоположението на обекта е внимателно избрано с цел оптимална свързаност с наличните видове транспорт (въздушен, сухопътен, морски, железопътен). Локацията е една от малкото възможни на територия на Република България, която да отговаря на изискванията от FIA (Международна Автомобилна Асоциация) за провеждане на световни и европейски състезания.

В границите на парцела се предвижда паркинг с капацитет от 600 места, 40 паркоместа за хора с увреждания, 20 паркоместа за автобуси, 30 паркоместа за електромобили (с възможност за зареждане на колите). Предвидено е да бъде изградена и зона за къмпингуване. Капацитетът на зоната е 50 места за каравани с възможност за включване към електрическа мрежа. По този начин съоръжението се отваря към възможността за провеждане на различни фестивали и събори.

Предложението на Радко Петров предстои да бъде разгледано от комисиите по транспорт и морско дело и по общинска собственост и инвестиционна политика в местния парламент на Бургас.