Съветникът на президента с жесток анализ за проблемите между Радев и Борисов: Те са във война, защото смятат президента за маша на БСП…

Борислав Цеков

Членът на съвета по правни въпроси на Румен Радев – Борислав Цеков, разкрива защо президентът влиза в челни сблъсъци премиера Бойко Борисов и с депутатите от ГЕРБ. Какво стои в дъното на постоянните вотове на недоверие, налагани от държавния глава и отхвърляни от управляващото мнозинство?

“Скандалите около Скрипал в условията на засилен политически натиск предизвикаха трусове у нас, но ето, че българският премиер устоя и България излезе с отговорна и достойна позиция”, заяви Цеков. По думите му Борисов е взел много правилно решение и в такива моменти се оценява силата на политиците.

“Показателно за силата на този ход, който трябва да бъде посрещнат с голяма подкрепа от всички, независимо от партийните пристрастия, е и отношението на Корнелия Нинова, която независимо, че е опозиционен лидер, го похвали. Това е много достоен ход от страна на премиера.

Борисов натрупа доверие и лични отношения, защото е трети мандат и това винаги добре добре в международната политика. На ниво ЕС взаимодейства правителството и е нормално той да води тези процеси, а не президента. Борисов надгражда над всичко, което е постигнал до момента като доверие на международната арена. Сега той има не само разпознаваемост, но и доверие на лидерите от ЕС и страните членки. Той устойчиво присъства в последните 10 години в политиката в България, но и печели доверието на хората”, коментира Цеков.

Според анализаторът президентът е вкарван във война с ГЕРБ заради атаките на партията към него и представата, че той е маша на БСП. “На “Позитано” също са изнервени, защото гледат на властта като на инструмент за разпределяне на постове, а Радев се дистанцира от тях видимо. От гледище на позицията на БСП в момента има все още голям път да извървят, докато успеят да създадат кредибилна опозиция на ГЕРБ. БСП на Нинова е по-енергична и шумна, но коефициентът на полезно действие е много нисък. Къде са големите законодателни инициативи?”, попита юристът.

Според Цеков коалицията на ГЕРБ и патриотите е много по-добро от там с десните. “Тази коалиция е много по-стабилна и по ключови въпроси заемат национално отговорни позиции, без да се съобразяват с позициите на управляващите. Така намесата им като коалиционен партньор е решаваща, а често вади и ГЕРБ от неудобни положения, както беше например в случая с Истанбулската конвенция. Благодарение на патриотите, ГЕРБ се отказа от нея, без да пострада европейското й лице за пред партньорите от ЕС. Такъв е и случаят с решението за Русия”, коментира Цеков.

Източник: ПИК