Бургаско-поморийско-несебърска колаборация на художници роди необичайната изложба „Тишина“ (СНИМКИ)

тишина-9

Изключително необичайната, но интересна изложба „Тишина“ бе открита тази вечер в галерията на Дружеството на художниците на ул. „Александровска“. Тя представя творби на деветима автори, обединени в артистичната група „Седем плюс”. Седмицата представлява интересна колаборация на художници от Бургас, Поморие и Несебър, а плюсът е участие и на пловдивчани.

Албена Попова, Георги Любенов, Ирена Иванова, Йоанна Тодорова, Мария Алексиева, Нели Тодорова, Николай Славов, Севдалина Проданова и Янко Василев са авторите, споделящи своя вътрешен свят на уединение чрез едно различно изразяване и прилагане на свободните форми на съвременното изкуство.

Безспорно първото внимание на всеки, посетил галерията, веднага е привлечено от почти двуметровата артинсталация „Ударът на сърцето” на Янко Василев, разположена в центъра на залата. По думите на автора чрез нея той пресъздава първия звук на сърцето. „Туп-туп“ в тишината ни напомня, че сме тук, че ни има. Това е пулсът на живота.

Друга инсталация представлява зелена трева, много напомняща на чим от футболен терен. Неин автор е Елена Иванова, която е нарекла творбата си „Зелена тишина“.

Сред произведенията има и изображение на човешка глава, носеща слушалки с микрофон. В единия ъгъл на галерията е разположен параван, отвътре изграден като стая в изцяло бял цвят, на чиито стени са наредени снимки на жени, малка икона и дори прозорец, от който се надниква навън.

Изложбата беше открита от изкуствоведа Пенка Седларска и председателя на Дружеството на художниците в Бургас Митко Иванов. Експозицията ще може да бъде разгледана до 15 април.

Артгрупата „Седем плюс“ е създадена през март 2014 г. от седмина художници от Бургас, Поморие и Несебър. Първата ѝ проява е изложба „Сънят” през същата година. Артистичната група реализира различни проекти, свързани с теми и идеи, имащи широк резонанс и вълнуващи обществото като потенциален провокиран зрител. Именно затова е отворена за присъединяване на участници по всяко време и от всички сфери на изкуството.

Диалогът между творците и публиката винаги е посредством интересни, оригинални и уникални свободни форми – инсталация, пърформанс, видео, пластично изкуство, изкуствоведски труд, анализ, дискусии и др., издигащи идеята на всеки артист като професионалист и индивидуалист, а също и като провокатор.