Бургаските социалисти са сериозно обезпокоени за руските туристи заради случая „Скрипал“

БСП

Напрежението по оста Русия – ЕС заради случая с отравянето на шпионина Сергей Скрипал може да се отрази крайна негативно на туризма у нас. Това притеснение изразиха областният председател на БСП-Бургас Стойко Танков и общинските председатели на левицата от морските общини на извънреден брифинг за медиите. Според тях има сериозна опасност на отлив от руски туристи, които са основната група летовници по нашето Черноморие.

Руснаци притежават и много имоти тук – по данни на Танков това са около 40 000 имота по нашето Южното Черноморие. Постоянно пребиваващи са около 3000 руснаци, стотици техни деца учат в наши училища. Евентуален отлив може да се отрази сериозно и върху бизнеса с недвижими имоти най-вече в Бургаска област, където са концентрирани най-много руски граждани.

Социалистите подкрепят решението на правителството да не гони руски дипломати, но същевременно се противопоставят на позицията на ГЕРБ, изразена от председателя на парламентарната им група Цветан Цветанов, за солидаризиране с международната общност без яснота по случая.

БСП-Бургас подкрепя парламентарната група на левицата за обща декларация на Народното събрание в подкрепа на позицията на българското правителство по случая.

„Нашата позиция е ясна и категорична – не на крайните мерки срещу Русия, без да има убедителни доказателства за нейно участие в смъртта на Скрипал“ – заяви Танков.

Депутатът Николай Тишев заяви, че България като председател на Съвета на ЕС може да играе посредническа роля точно в този момент на обтегнати взаимоотношения между Русия и Великобритания. Той даде пример с Австрия и Германия, които също не са взели крайни позиции да гонят руски дипломати без доказателства.