Бургазлийчета рисуват Китай, а китайчета – Бургас

Китай изложба

Посолството на Република България в Пекин съвместно с Община Бургас и местното правителство на град Янтай (Yantai) обяви конкурс за детска рисунка на тема “Мечти за Европа и Китай”. Проектът се реализира традиционно всяка година от 2011г. насам от Китайската народна република в сътрудничество с европейски страни, като краен продукт на конкурса е съвместната изложба на деца от двата континента, представяща визията и мечтите им за бъдещето на техните страни.

В тазгодишното издание на престижния конкурс покана за участие получи България в лицето на град Бургас, който е побратимен на китайския град Янтай от 2004 година. Целта е да се провокира и поощри интересът на българските деца към богатата китайска култура, като им даде възможност за международна изява чрез участие в атрактивната изложба. Задачата на бургаските деца ще бъде да нарисуват как си представят Китай или град Янтай, докато китайските деца от своя страна ще рисуват България и град Бургас.

В конкурса са поканени да участват деца от всички възрастови групи, с неограничен брой рисунки, като няма ограничения и в техниката (може да се използва молив, пастел, акварел, темпера, туш, колаж и други). Всеки участник ще получи подарък и удостоверение за участие от Община Бургас.

Общината ще приема произведенията в срок до 21 май тази година, след което всички рисунки ще бъдат изпратени по електронен път до Китай за обработка и поставяне в общо пано за участие в изложбата. Официалното откриване на изложбата ще бъде през месец юли в град Янтай, като организаторите планират участието ѝ и в културни мероприятия на други китайски градове, с което се цели популяризирането на България и в частност град Бургас и таланта на бургаските деца.

Произведенията се подават в плик, с посочени три имена, възраст, организация (детска градина/учебно заведение/школа/друго) и телефон за контакти на участника, на адрес: Община Бургас, ул. “Александровска” 26, за г-жа Йорданка Ананиева, Конкурс “Мечти за Европа и Китай”.