АБВ: Възмутени сме, че фирми от Бургас не участват в изграждането на оградата по границата

АБВ

От партия АБВ са възмутени, че бургаски фирми не участват в изграждането и поддръжката на оградата по българо-турската граница, а се ангажират само като подизпълнители. Това заяви в централата на партия в морския град бившият вътрешен министър Румен Петков, който даде пресконференция заедно с преизбрания преди дни общински председател на партията в града Георги Сталев и шефа на областната структура Антон Коджабашев.

Петков припомни, че те тримата бяха първите, които показаха на обществото, че на места по граничната бразда няма ограда.

„Ще продължим да следим това не спекулативно, както го правят други (очевидно има предвид депутатката от БСП Елена Йончева – б.р.), а от гледна точка на националната ни сигурност и на интересите на страната. И на първо място от гледна точка на Бургас, защото той е много застрашен от нелегалното емигриране в страната“ – заяви Румен Петков.

Бившият вътрешен министър коментира и ситуацията по скандала „Скрипал“. Според него нещата придобиват уродлива форма, защото политическото ръководство на Великобритания е подлудило разузнавателната служба на страната МИ-6 и тя в момента е в такова унизително състояние, в каквото европейска служба не е била много години. Според Петков да се правят внушения, че Русия е виновна за смъртта на Скрипал, без да е ясно дори и местопрестъплението – на това биха завидели дори Лаврентий Павлович Берия и Йозеф Гьобелс.

АБВ подкрепя становището на българското правителство да не експулсира руски дипломати от страната, но същевременно иска да се заяви много по-конкретна позиция – руснаци да се гонят само ако се докаже категорично, че родината им е свързана с убийството на Сергей Скрипал.

Бургас ще е един от градовете, в който от партията ще представят книгата на Джузепе Консоло, адвокат на обвинения за покушението срещу папата българин Сергей Антонов, стана ясно още на брифинга. В нея били много сходни формулировките на случая с Антонов с този на Скрипал.

Румен Петков каза още, че България е направила голяма крачка, поемайки ролята на водач в процеса на диалога между ЕС и Турция. Следващата крачка обаче е страната ни да заяви категорично, че иска да възстанови диалога между Европа и Русия.

Бившият МВР министър определи като позорно явление председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

„Мен ме е срам, че ЕК има такъв ръководител. Колкото по-бързо го изгонят, толкова по-добре за Европа. И ако ще избираме такива жалки типове, които вземат заплата колкото сигурно цялата Община Бургас, то аз искам да си върна моите пари обратно“ – заключи Петков.