Май и октомври са месеците с най-много катастрофи в Бургаско. Ето кои са главните причини

пътна безопасност

Месеците, през които стават най-много катастрофи през годината, са май и октомври. Това съобщи началникът на отдел „Охранителна полиция“ в Бургас комисар Неделчо Рачев по време на първа по рода си превантивна среща с курсисти, на които предстои да проверят чрез тест теоретичната си подготовка.

Главните причини за настъпването на пътните инциденти им са блъскането на пешеходец, неспазването на дистанция, навлизане в насрещното пътно платно, както и отнемане на предимство при възлови кръстовища. Повечето от допускащи катастрофи са на възраст между 19 и 27 години, с от 1 до 3 години стаж. „Ето защо обучението или трябва да е по-ефективно или да се провежда по-дълго време“, заключи експозето си комисар Рачев.

Организаторът на мащабното състезание по автомобилизъм „Писта Бургас“ Радко Петков демонстрира нагледно с филм какъв е изходът от челен удар с 40 км в час, при катастрофа с колан и без колан, при сблъсък с моторист с и без каска. Оказва се, че шофьорите, които имат малък стаж зад волана (между две и три години), започват да се надценяват и така стартират проблемите, убеден е Петков. Той препоръча да не се смесва състезателното с обикновеното шофиране, защото много млади хора, правейки се на състезатели, са останали на пътя.

„Това, което убива, е скоростта. Проблемът идва при момчетата, когато започнат да си вярват прекалено. Трябва да има реална самооценка“ – заяви Радко Петков.

В беседата се включи и автомобилният състезател Стоян Апостолов, който сподели от собствен опит наблюденията си по отношение предизвикването на тежки катастрофи. Той посочи възловите места за настъпване на пътни инциденти, като и наличието на т.нар. „троен удар“ вследствие на катастрофата – първо в дърво или в друг автомобил, втория удар на тялото във волана и третия удар – на вътрешните човешки органи в корпуса на тялото, което поражда и най-големите здравословни проблеми (кръвоизливи, разкъсвания, а понякога дори и смърт).

Заместник-кмета на Бургас д-р Лорис Мануелян подкрепи изказванията на участниците в срещата, като благодари на своя инструктор Йордан Петков, когото видя в залата, за това, че вече 35 години не е допуснал никакво пътно произшествие. Мануелян призова курсистите към повече разум и самообладание, търпение и професионални реакции зад волана, за да спре война по пътищата, даваща повече жертви, отколкото в реална военна ситуация. Заместник-кметът пожела на курсистите успех при полагането на теоретичния изпит, като се ангажира подобни превантивни срещи да се превърнат в практика в Община Бургас.