Ексклузивно! Удариха бизнеса с дрога и лихварство в Бургаско, 15 мъже са задържани

specakcia3

15 мъже на възраст между 20 и 40 години са задържани от служители от Областната дирекция на МВР – Бургас при проведена на територията на цялата област специализирана полицейска операция. Акцията е с цел противодействие на престъпления, свързани с държане, разпространение и приготвяне на наркотични вещества и техни аналози, както и лихварска дейност.

Образувани са шест бързи полицейски производства, четири досъдебни производства и две преписки.

Иззето е голямо количество от различни по вид наркотични вещества, сред които марихуана, метамфетамин и хитова дрога „чай”. По последни данни на специалистите т.нар. „чай” съдържа синтетични канабиноиди, чието действие наподобява активната съставка на канабиса – тетрахидроканабинол. Употребата на този тип дрога крие големи рискове за здравето, тъй като освен биологични, може да отключи и психически проблеми.

В бургаския квартала „Победа” е задържан криминално проявеният Б. Щ. на 39 години, от чийто дом на улица „Кракра” са намерени и иззети голямо количество канабис и електронна везна. Установени са и двама дилъри, работещи за мъжа по разпространение на наркотичните вещества, които са разпитани в качеството си на свидетели по образуваното досъдебно производство.

От жилище на ул. „Зора“ в същия квартал, обитавано от брата на Б. Щ. – криминално проявеният 47-годишен М. Щ., са намерени и иззети две чужди лични карти, тетрадка с имена на лица кредитополучатели, талон за МПС, нотариални актове и договор за предоставяне за ползване на недвижим имот, дадени като залог срещу получени парични средства. Разпитани в качеството на свидетели са множество кредитополучатели. По случая е образувано досъдебно производство за лихварство и извършване без разрешение на банкови и други финансови сделки.

Работата по цялостно документиране на престъпната дейност на 15-те мъже, задържани за срок от 24 часа при специализираната полицейска операция, продължава от служители на ОДМВР – Бургас.