Огромни делфини и малки сънливци са изложени в обновения Природонаучен музей в Бургас (СНИМКИ)

природа-1

Нова витрина още от вратата привлича погледа на посетителите в Природонаучния музей в Бургас, който днес отвори врати след основен ремонт. В нея са разположени 3D експонати в реален размер на четирите вида бозайници, които се срещат в Черно море – афалата, муткура, черноморския делфин и тюлена.

Като контрапункт на делфините са малки животинки като горския и лешниковия сънливец – гризачи, чиято дължина достига максимум 70-80 милиметра.

Във витрините на музея са изложени още зайци, сърни, елени, лисици, чакали, множество птици, най-разнообразни растения и др.

В приземния етаж на музея може да се види още диорама (умален макет на реално съществуваща местност), която показва нагледно как се образуват и нарастват минералите и кристалите под земята. Тя е изградена с калцитните друзи (кристали, сраснали в единия край в обща основа и оформени само откъм другия край), които са намирани в затворените вече Бургаски медни мини.

Експонатите са допълнени от четири интерактивни тъчскрийн (сензорни) екрани, които предоставят на посетителите възможност да получат допълнителни изображения и интересна информация за тях.

Музейните витрини са обновени, като са съобразени с всички съвременни изисквания за по-добро съхранение на експонатите и тяхното представяне. Експозицията е допълнена с нови изображения и двуезични текстове.

Основният ремонт на Природонаучния музей, чиято сграда е паметник на културата, бе извършен със средства, предоставени по програма “Красива България” и от Община Бургас. Фасадата на музея и всички декоративни елементи по нея са възстановени и пребоядисани. Извършена е цялостна подмяна на покрива, дренаж за защита на сградата от подпочвени води, подменена е цялостната елинсталация и старото осветление с енергоспестяващо. Изградена е нова пожароизвестителна инсталация за максимално предпазване на културните ценности, съхранявани във фондовете на музея. На външните стени е поставена топлоизолация, а остарялата дограма е подменена с нова.

Сградата на улица “Константин Фотинов” 30 е построена през 1896 година за семейството на бургаския доктор Куцодимитрос. Обособена е за нуждите на Природонаучния музей през 1985 година, когато е обявена за недвижима културна ценност от местно значение.