Бургаски ученици се включват в инициативата „Воден отпечатък”

воден отпечатък

За шеста поредна година инициативата „Воден отпечатък” приобщава деца на възраст от 9 до 13 години към идеята, че питейната вода е най-ценният, но и най-разхищаван природен ресурс и всички сме отговорни за опазването ѝ.

В продължение на месец ученици от трети клас на ОУ „Св. княз Борис 1” в Бургас работиха в екипи, попълваха специално изработен екодневник и рисуваха постери на тема „В света на водата”, съобщиха от читалище „Изгрев 1909”.

В шестото издание на „Воден отпечатък” децата търсиха начини за намаляване наводненията, сушите и замърсяванията на водите, като използваха решения, които ни предлага самата природа за справяне с предизвикателствата на водата.

На карта посочват териториите с недостиг на питейна вода, предлагат идеи за разумното ѝ ползване, научават колко вода е необходима за производството на различни продукти, които всеки от тях ползва ежедневно и разсъждават за връзката между замърсяването на водоизточниците и природните бедствия.

На 22 март – Световен ден на водата, от 11.00 часа в залата на туристически комплекс „Акве Калиде” изложба с ръчно правени детски плакати, посветени на опазването на водата, ще бъде открита от Пенка Паспалева, директор на Центъра за административни услуги „Изгрев”, а екипите ще представят работата си пред публика.

Репродукции на постерите ще бъдат експонирани в Община Бургас, в Туристическите информационни центрове в подлеза на операта и Автогара Юг, ОП Туризъм, РИОСВ, ЦАУ „Изгрев”, ОУ „Св. княз Борис 1”, ТК „Акве Калиде” и НЧ „Изгрев 1909” до 23 март 2018 г.

Репродукциите могат да се видят и на страницата на читалище „Изгрев 1909” във фейсбук.