Ревизоро разкри шашмите с горивата: В момента има 7 000 нерегистрирани бензиностанции! Корупцията е огромна…

Емил Димитров Ревизоро

Най-антикорупционният закон. Така Емил Димитров-Ревизоро, депутат от “Обединени патриоти” и председател на Комисията за борба със сивата икономика, представи внесения преди дни в парламента нов проект за горивата. Целта му е да регулира фирмите от сектора, като те минат на регистрационен режим.

Законопроектът се подготвя 6 години и е най-нежеланият, каза Димитров. Той допълни, че има 2800 регистрирани и 7000 нерегистрирани бензиностанции. Така нерегистрираните на практика са повече от регистрираните бензиностанции. Най-много корупционни практики има при горивата, посочи Емил Димитров пред БНТ.

Димитров за проекта за промени в Закона за горивата: Това е най-антикорупционният закон “Този проект е на седем министерства и 14 институции и шест години никой не смее да го внесе, това е най-антикорупционния закон.” Това… Прочети повече Продават се горива под себестойност, с влошени качества, изброи той само някои от нарушенията в сектора. Сяра, масла и други видове горива се смесват с истинските горива, посочи Димитров.

“Вече имаме уреди по пристанищата. Имаме контрол над цистерните, които са в големите бази и рафинерии. Това, което е предмет и на този закон, е пътят, транспортът и обектите, на които се усвояват горива, но не се контролират”, заяви той.

Според него от 1/5 до 1/3 от горивата се усвояват по начини, по които няма контрол, а методите за злоупотреби са разнообразни – двойни резервоари, бензиностанции със скрити резервоари и манипулиране на системите, пренос на количества над документално представените и др.