Димитър Николов: Бургазлии не получават адекватна информация от РИОСВ, РЗИ и заводите за чистотата на въздуха

Dimitar Nikolov-seriozen

Опасенията на хората за чистотата на въздуха безспорно означават, че те не получават адекватна и навременна информация от компетентните контролни органи – РИОСВ и РЗИ, както и от самите предприятия.

Това коментира кметът Димитър Николов в собствената си страница във фейсбук. Изказването му съвпада с официално заявения втори протест срещу мръсния въздух в града, за който документи внесоха по-рано днес в Община Бургас неговите организатори.

Николов е реагирал веднага и е поканил на среща директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас инж. Тонка Атанасова заради продължаващите сигнали и опасения на бургазлии за чистотата на въздуха в Бургас. Въпреки че замерванията на автоматизираните станции показват, че няма завишение на измерваните от тях показатели, притесненията и недоверието на хората са факт, както и неприятните миризми в определени дни.

Кметът е настоял още в сряда да бъде насрочена среща в екоинспекцията с представители на най-големите промишлени предприятия, на която да бъдат поканени и екоорганизации, инициативни комитети, граждани, медии, Комисията по екология и Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Бургас.

„Въпреки че Община Бургас няма правомощия да налага глоби, продължавам да настоявам МОСВ да задължи „ЛУКойл Нефтохим“ и „Кроношпан“ да закупят мониторингови станции, които да бъдат монтирани в различни точки на града и да извършват 24 часов мониторинг на въздуха, а резултатите да се излъчват онлайн. Все още очаквам и отговор от екоминистерството за ново технологично решение за рекултивация на старите екощети на рафинерията, както и за преразглеждане на комплексното разрешително на „Кроношпан“ и предприятието да бъде задължено да извършва 24-часов мониторинг на емисиите във въздуха“ – заявява Николов.

Заради недоверието на гражданите кметът настоява да се предизвикат контролни замервания от Изпълнителната агенция по околна среда и резултатите да бъдат оповестени и разяснени на хората. Той е готов да предоставя мобилната станция на РИОСВ, за да се извършват замервания в различни точки на града спрямо сигналите на гражданите.

Николов очаква до утре РИОСВ да оповести часа на срещата, а РЗИ да излезе със становище дали неприятните миризми, които се усещат в града, носят риск за здравето на хората.