Проф. Тодор Кантарджиев бие тревога: Вирусите ни заливат отново! Болните в момента са между 5 и 7 хиляди…

Тодор Кантарджиев

Промяната в температурата дава своето отражение върху здравето. Много хора се оплакват от болки в гърлото и в гърдите, кашлица, хрема заради застудяването. Това каза в „Денят започва“ по БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„Носната лигавица, трябва да стопли до 30 градуса въздуха, който дишаме. Когато обаче е студено, кръвоносните съдове се свиват и много малко бели кръвни клетки стигат дотам, което води до рязко намаляване на защитните функции на лигавицата. Това е причината, когато рязко застудее хората да започнат да кашлят и да имат хрема“, обясни професорът.

„Все още има слаба циркулация на грипни вируси. Ние сме от страните в Европа, които имаме най-малко грип в момента. Последната 10-а седмица, която отчетохме на годината е свързана с доста намаляване на случаите на грип. Доста по-ниско от епидемичните размери са само две области – Габрово и Ямбол. В момента обръщаемостта за медицинска помощ е горе-долу характерната за късната пролет“, заяви Тодор Кантарджиев.

„Не са повече от 5000 до 7000 души болните в момента. Но към момента със сигурност можем да кажем, че грипната епидемия е отминала и засега не очакваме втора грипна вълна“, каза още той.