Премиерът Бойко Борисов трогна Зоран Заев: Много скърбим за убитите македонски евреи! Не сме ги забравили!

Бойко Борисов и Зоран Заев

“Много скърбим за убитите евреи. Не сме ги забравили. Дошли сме да скърбим с македонския народ за тези, които не са успели да се измъкнат живи от нацистката машина”. Това заяви българският премиер Бойко Борисов по време на възпоменателната церемония за македонските евреи, убити при Холокоста.

Заедно с македонския премиер Зоран Заев той уважи събитието по случай 75 години от депортирането на евреите от територията на Беломорска Тракия и Вардарска Македония.

“Светла им памет. Поклон и скръб. Трябва да си направим и изводи. Да разберем, че на Балканите трябва да работим заедно, а народите ни да живеят щастливо. Всичко това да остане в историята. Никога не бива да го забравяме, политиците не бива да допускаме повече грешки”, заяви Борисов.

“Българските общественици са спасили 50 000 евреи. Затова българският народ заслужава голямо уважение”, допълни той.

Припомняме, че преди ден  Валери Симеонов разпространи декларация, в която призова българския премиер да не се извинява за съдбата на евреите от Вардарска Македония и Беломорска Тракия при визитата си в Скопие.

Бойко Борисов е първият български министър-председател, който участва в отбелязването на годишнина от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония.

Предвидено е в рамките на посещението да бъдат проведени и двустранни разговори между премиерите Борисов и Заев.