Промениха часа на протеста срещу мръсния въздух в Бургас, ще го излъчват на живо по телевизията

protest-obchina-2

Организаторите на втория протест в Бургас срещу мръсния въздух промениха началния час на събитието. Вместо в 16.00 часа в събота то ще стартира в 12.00 часа. Причината е, че национални телевизии искат да включат на живо в обедните си новини митинга. Сборната точка е площад “Атанас Сиреков” пред Общината, след което ще има шествие до площад „Тройката“ и по обратния маршрут.

Припомняме, че вторият протест бе инспириран след новата порция задушлива миризма, която усетиха жителите на комплексите „Славейков“, „Изгрев“, „Лазур“, „Братя Миладинови“ и квартал „Ветрен“ през нощта на 8-и срещу 9-и март. Само в рамките на час и половина – от 23.30 до 01:00 часа, на „зеления телефон“ на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) са постъпили около 40 сигнала за отвратителен мирис, още толкова са се обадили и на дежурния телефон в Общината. След проверка на измервателни станции за контрол качеството на въздуха от екоинспекцията констатираха, че няма превишения на нормите на замърсители във въздуха.

Поредното неоткриване на виновник за миризмата вбеси за пореден път хиляди граждани, които вярват на обонянието си. Така от групата „Екологична мрежа Бургас и региона“, която събира както организаторите на първия протест срещу мръсния въздух в града, така и нови хора, решиха да проведат второ недоволство срещу ситуацията.