Деси Банова не се бави! Откри и представи три български момчета, създали първия софтуерен университет у нас…

Деси Банова росен Плевнелиев

Светлин, Христо и Иван направиха и гимназия за дигитални умения, откъдето се излиза с диплома, професия и оферта за работа .“Истории на успеха”,  Деси Банова представя всеки четвъртък в сутрешния блок “Здравей,България” на Нова телевизия.

Те промениха хиляди човешки съдби. Те направиха истинска революция в софтуерната индустрия и подпомогнаха хиляди в техния старт в кариерата. Те създадоха една силна и задружна общност от креативни и жадни за знания българи, готови да успеят тук, в родината ни.

Представям ви хората, които не спират да мечтаят и да надскачат мечтите си – съоснователите на първия софтуерен университет у нас – Светлин Наков, Христо Тенчев и Иван Ненков. 

– Разкажете ни как се зароди идеята за създаването на софтуерен университет.

Светлин Наков: Огромното търсене на кадри в софтуерната индустрия и в същото време – липсата на качествено предлагане. Знаем, че

държавните университети са малко по-остарели, нямат достатъчно практика и всъщност ние решихме да направим истинско учебно заведение, където хората учат чрез правене, където фирмите задават какво ще се учи като учебен план и където правим нещата по най-съвременния начин.

Христо Тенчев: В България има нужда от такова място, което да дава истински умения в дигиталната сфера на хората и най-важното е, че има истинско търсене за уменията на тези хора, за тяхната реализация. Това е нашата мисия всъщност.

Началото е трудно, но Светлин, Христо и Иван не се спират пред нищо и, разбира се, резултатите не закъсняват.

Христо Тенчев: Започнахме с една зала в “Хаджи Димитър”, следващата година се преместихме на друго място, където вече имахме две зали, днес вече залите са десет, с капацитет на мястото 1000 човека, като можем да обучаваме още безброй онлайн.

Светлин Наков: Обучаваме не само софтуерни инженери, но и специалисти по дигитален маркетинг, специалисти по дигитални изкуства, дизайн – графичен и видеообработка. Обучаваме дечица – 1-и, 2-и, 3-и клас, които навлизат чрез роботика, чрез игра, чрез забавления в програмирането и в технологиите. Имаме и собствена гимназия за дигитални умения, която приема гимназиални ученици, които излизат с професия, работа и диплома за средно образование.

Иван Ненков: Преди малко повече от 4 години стартирахме инициативата с няколко ентусиасти с ясната визия и

мечта да превърнем България в силициевата долина на Европа, а сега, 4 г. по-късно, екипът ни наброява повече от 60 професионалисти и обучителни програми, чрез които уменията си развиват десетки хиляди българи в цялата страна.

Ние се гордеем с тези резултати, защото реално тези резултати правят истинската промяна в средата ни и подкрепят цялостното развитие на информационните технологии и на дигиталната екосистема, която се превръща във все по-значим фактор за икономиката на страната ни.

А какво споделят обучаващите се в софтуерния университет.

Милен Радков: След появата на криптотехнологиите, на криптовалутите и блокчейн технологията, която седи зад тях, ми стана много интересно, че ще се организира курс, и реших да се запиша. Смятам, че това ще е бъдещето.

Симеон Мандажиев: Аз в живота си се ръководя от един-единствен принцип и това е да правя нещо, което ми е интересно. Софтуерният университет ми дава точно тази възможност – да правя нещата по-практически ориентирани, с по-малко теория.

Биляна Бориславова: Търсех по-алтернативен начин на обучение и тогава открих софтуерния университет. Намерих доста хора със същите интереси и самият факт, че вече идвам тук, ме кара да надграждам знанията, които вече имам.

А какви са амбициите на хората, които промениха IT индустията у нас?

Иван Ненков: През последните няколко години софтуерният универститет направи истинска революция в сферата на софтуерното и дигитално образование в България, създавайки десетки хиляди

софтуерни инженери, дигитални експерти и хора, които в момента работят в тази индустрия.

Светлин Наков: В много голям мащаб успяваме да обучаваме десетки хиляди души на година, вече в трийсет и няколко града и това наистина работи. Дори може би следващата стъпка е да излезем на световния стандарт, защото в България вече достигнахме едно много, много високо професионално ниво – и като количество, и като качество, и като обхват.

– Вие сте наистина един вдъхновяващ и достоен пример на българи, които успяват именно тук, в родината ни. Какво бихте казали на онези скептици, които вярват, че негативите в страната ни са повече от позитивите?

Христо Тенчев: Винаги навсякъде по света има и негативи, и позитиви. Вече е личен избор – ти върху кое ще се фокусираш и дали искаш да си щастлив, или предпочиташ да се оплакваш и някой друг да ти е виновен за проблемите. Моят съвет към хората винаги е да се насочат към позитивното, към това, което ти помага ти да градиш, да помагаш на останалите. Защото по какъвто и да е начин, ако помагаш, то това нещо се връща рано или късно към теб.

Светлин Наков: България е прекрасно място с умни хора, където могат да се правят иновации, където могат да се правят продукти на световно ниво. Това бих им казал: елате си в България, направете си фирма тук, живейте си в България с българските обичаи и традиции и покажете на света, че ние сме достойни на тази планета!