Намалят приема във всички бургаски училища с по една паралелка

uchilishte

Във всички училища ще се намали приемът с една паралелка. Това е казала шефката на Регионалното управление на образованието в Бургас Виолета Илиева, съобщи радио „Фокус“. По нейните думи тази учебна година приемът в професионалните гимназии, средните училища и в профилираните гимназии се извършва само с прием след завършен 7-и клас според Закона за предучилищно и училищно образование.

„Миналата учебна година отново действаше Законът, но в сила бе и този за народната просвета. Тогава всички училища, които приемаха в гимназиалната степен, извършваха прием след завършен 7-и клас и след завършен 8-и клас“, коментира Илиева.

Броят на учениците след завършен 7-и клас е бил около 3600. Подобен е и броят на учениците, които тази година ще завършат 7-и клас. Миналата година е имало 1500 деца, които са завършили 8-и клас и които са формирали около 55 паралелки.

„Тази година тези деца ги няма и приемът в цялата област трябва да бъде с 55 паралелки по-малко, тъй като не се реализира прием след завършен 8-и клас. Това налага във всяко училище да се намали приемът с една паралелка“, заявява още Илиева. По думите й всичко това подлежи още на обсъждане и до края на месеца РУО-Бургас трябва да е готово с предложението до МОН.