ВСС нареди пълна проверка на етиката на магистрата, осъдил бургаски медии заради Перата

VSS

Комисията по Професионална етика към Висшия съдебен съвет реши да бъде възложено на Етичната комисия при Окръжен съд – Бургас и ИВСС да извършат пълна и всеобхватна проверка с оглед твърденията за неетично поведение и уронване престижа на съдебната власт от районния бургаски съдия Калин Кунчев. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС.

Припомняме, че споменатият магистрат осъди сайтовете „Бургасинфо“ и „Бургаснюз“ да заплатят обезщетение на Петър Низамов-Перата съответно от 2000 лв. и от 500 лв. за публикации през 2012 г., които предизвикали „душевен дискомфорт“ у ищеца.

Комисията по Професионална етика (КПЕ) към Съдийската колегия на ВСС се самосезира във връзка с излъчен материал на 15 януари в предаването „Тази сутрин“ на Би Ти Ви – директно включване по повод протест на журналисти пред Съдебната палата в Бургас. Към преписката бяха приобщени Декларация и подписка от журналистическата колегия в морския град с рег. индекс ВСС – 526/16-01-2018 г., получени днес в 11:57 часа на електронната поща на ВСС. В декларацията, адресирана до КПЕ, се настоява за ревизиране на професионалната дейност на съдия Кунчев.

Същевременно Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно с 10 гласа „за“ е приела Декларация във връзка с протестите на журналистите по повод решенията на Районния съд в Бургас и последващи публикации в медии. Това е станало на свикано извънредно заседание от членовете на Комисия „Професионална етика“ – Олга Керелска – председател, Боян Магдалинчев, Боян Новански, Драгомир Кояджиков и Цветинка Пашкунова.

Ето пълния текст на Декларацията:

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет заявява вяра, подкрепа и убеждение в силата на конституционно прогласената независимост на съдебната власт в Република България.

Държавните органи, юридическите лица и гражданите, независимо от правния и обществения си статус, са длъжни да спазват законите и установените етични стандарти. Това се отнася с особена сила до професионалистите в онези социални сфери, които имат средствата и възможностите да въздействат и влияят върху общественото мнение.

Членовете на Съдийската колегия изразяваме тревогата си във връзка с отразените в някои медии твърдения за неетично и не професионално поведение на български съдия при изпълнение на служебните му задължения. Подобни действия имат негативен ефект както върху публичния имидж на съда и съдебната власт, така и върху журналистическата общност и медиите, което изисква спазване на баланса между конституционните принципи за свободата на словото и правото на информация, и независимостта на съдебната власт.

Категорично се противопоставяме на публичното заклеймяване на постановени от съдии актове, с което се отправят внушения за пристрастност, липса на обективност и несъвместимост  с високите професионални и нравствени изисквания към длъжността на съдията.

Съдийската колегия на ВСС осъжда всяко посегателство върху независимостта на съдебната власт и българските магистрати.

Високо ценим свободата на словото и правото на гражданите да бъдат информирани и се надяваме, че действията на журналистическата колегия в гр. Бургас не представляват опит за натиск върху съда по неприключило съдебно производство и за влияние върху неговата безпристрастност.