Бургаският съд потвърди ареста на германец, издирван за 1 млн. евро укрити данъци

beleznici

42-годишният Мурат И. ще бъде предаден на немските съдебни власти в гр. Дуисбург, за да бъде разследван за престъпления, свързани с избягване установяването и плащането на данъчни задължения и вноски за държавно обществено осигуряване за над 1. млн. евро.

Апелативен съд – Бургас не уважи жалбата на германския гражданини и потвърди допуснато изпълнение на Европейската заповед за арест.

Мурат И. се издирва от властите в Германия от октомври 2017 г. с цел провеждане на наказателно преследване за извършени в периода 2014-2015 г. общо 42 престъпления в съучастие със З. И., като най-тежките от тях се наказват с лишаване от свобода от 10 години. Като управител на търговско дружество в посочения период Мурат И. е укрил и не е платил данък общ доход в размер на 137 849.49 евро и осигуровки на служителите си в размер за 239 889.27 евро от март 2014 г. до януари 2015 г. и 586 195.16 евро от февруари до декември 2015 г.

Престъпленията имат аналог в българския Наказателен кодекс, според който за укриване на данъци в особено големи размери се налага наказание лишаване от свобода от 3 до 8 години и конфискация на имущество, а за укриване на осигуровки е предвидено наказание от 2 до 8 години лишаване от свобода и също конфискация на имущество.

Според въззивната инстанция Прокуратурата на гр. Дуисбург е спазила всички изисквания на Закона за екстрадиция и Eвропейска заповед за арест. При този вид производства българският съд няма правомощия да проверява истинността на описаните престъпления в ЕЗА. Той е длъжен да я спази, след като тя е съобразена по форма и съдържание със закона. От друга страна, немските власти са дали предварително гаранция, че в случай на осъждане на исканото лице с влязла в сила ефективно присъда, ако пожелае Мурат И. ще бъде върнат в България, за да изтърпи наложеното му в Германия наказание.

До фактическото му предаване на немските съдебни органи Мурат И. ще остане задържан под стража. Решението на Апелативен съд – Бургас е окончателно и не подлежи на обжалване.