Жителите на Атия излизат на протест, АПИ отказала да сложи светофар на кръстовището убиец

az1

Жителите на созополското село Атия се събират на импровизиран протест на мястото, където джип блъсна и уби 16-годишния Костадин Джардов. Това е решено на събрание на селото тази вечер в местното кметство. Сред инициаторите на протеста е и бившият кореспондент от Бургас на „Господари на ефира“ и настоящ секретар на спорта и младежта към община Созопол Христо Бардуков.

„Нека всеки, който има възможност, да присъства утре в 7:45 на Кръстовището УБИЕЦ край с. Атия, отнемало десетки жертви включително и днешният инцидент, при който едно дете- момче ще си остане завинаги на 16 години, кръстовище, през което всеки ден минават НАШИТЕ ДЕЦА, за да ходят на училище! АЗ ЩЕ БЪДА ТАМ, А ВИЕ?“ – пише Бардуков във фейсбук.

Самите жители на Атия недоволстват, че нищо не се предприема за обезопасяване на опасното кръстовище на пътя Бургас-Созопол, срещу военноморската база, на чиято пешеходна пътека беше отнесен Костадин. Още през 2008 г. кметът на общината Панайот Рейзи изпраща писмо до Областното пътно управление в Бургас и до областния управител да се сложи светофар на това място. Преди няколко години пък местните настояват и за изграждането на пасарелка. Досега обаче нищо не е направено и резултатът е очевиден – крайпътните паметници на загинали хора продължават да се увеличават.

От Областната управа в Бургас казват, че още по времето на Костадин Гребенаров са изпратили предложението на Рейзи до Агенция „Пътна инфраструктура“. От там обаче са решили да изградят само разделителна мантинела между двете платна, но да не се инвестира и в светофарна уредба.